Åre-nytt!
Nu har vi äntligen börjat landa här hemma i Ekenäs igen efter en ganska intensiv vecka i Sverige.
Vi började vår resa hos våra kära vänner Björn och Lena i Sthlm som bjöd på en super frukost, med bla. nybakt bröd och blueberry pancakes! Stort Tack för det! (tyvärr inga bilder från just detta..)
Vi fortsatte ner till farmor och farfar i småland.Glada tjejer påväg och titta på korna i byn...

Alltid lika kul att träffas!
Söndagmorgon kl 04.45 gick jag och min kära man upp! Helt frivilligt! 05.30 lämnade vi Eksjö i gryningen med sikte på höga bergen i Åre. Vi var helt ensamma på vägarna enda upp till Örebro, det flöt på riktigt bra faktist..tills vi körde lite fel och hamnade i Vemdalen! Vi missade en avfart, men det blev bara ca 5 mil extra så det kändes ju ingenstans...870km senare ca 9 timmar kom vi fram till Åre. Fortfarande snö i backarna som ni kunde se på kortet. Solen sken och det var otroligt vackert!
Vi åkte direkt och tittade på en lägenhet i Björnänge, där en glad och trvlig tjej visade oss runt i en Otroligt fin lägenhet! 90kvm i 2 plan, väldigt välplanerad! Tyvärr var det ju denna som vi bara har tillgång till fram till december...

Så mötte vi upp vår privata guide och kära vän "Kilen "(bosatt i åre sen 8 år tillbaka..) Vi fick en privat guidning  och mycket viktig info om just Åre av honom! Stort tack Kilen!Burgare på Broken är ju ett måste när man är i Åre!!!

Måndagmorgon kl 9.00 träffade jag åre-Duved områdets 2 rektorer och hela 3 arbetslag på 3 olika förskolor. Det var 2 intensiva timmar när vi fick lära känna varandra. Sen fick jag åka runt till de olika förskolorna och titta- väldigt intressant!
Miljömednvetna är bara förnamnet till dessa förskolor! Dom flesta har dessutom en egen kock som lagar all mat (allt ekologiskt) inget halvfabrikat här inte! Och så står skidåkningen på planeringen redan från oktober! Kul! Med 5- åringarna åker dom slalom 1 gång i veckan!
Jaa..det kommer nog att bli spännande det här! Jag kanske borde finslipa mina egna skidkunskaper...
Jag skall iallafall börja jobba på Ullåförskola, med 4-5 åringar, tillsammans med en manlig förskollärare som verkade engagerad så in i bängen!
På eftermiddagen gick vi och kollade på 3:an i centrum, den var åxå helt perfekt, hon skulle meddela oss nästa vecka om vi får den eller inte! Det var tydligen fler som var intresserade! Lägenheten byggdes -08, så jag kan ju förstå om hon inte vill ha in en stökig 2 barns famlij dit och förstöra den..det blir ju onekligen lite slitage med 2 små barn....
Men vi håller tummarna!
På Johnnssons El kunde dom inte lova nånting ännu i det här skedet..Men han trodde ju nog att det skulle behövas folk framåt hösten. Sen fich Markus nys om en annan elfirma som faktist sökte folk, så han har precis skickat in en ansökan dit nu. (chefen var givetvis på semester just de dagarna som vi var uppe i Åre!!)
På allmänhetens begäran publicerar jag nu åxå en bild på Marcus nya STORA kärlek. Hon är helt vild!! kastade av honom redan efter första åket...Dom är inte riktigt samspelta ännu...Det krävs ju en del träning för det.

Påtal om träning.. Idag är det exakt 6 år sedan jag och min kära man träffades hemma hos Cattis!! Vilken tur att du ordnade party den dagen Cattis!! Tänk vad mycket kul jag hade missat annars!! Jag hade ju definitivt inte fått spendera min nästa vinter i Åre....

Tekniska problem!

Vi har strul med vår dator...IGEN! Den har helt enkelt lagt av..helt och hållet..hängt sig..vägrar hitta internet överhuvudtaget! Så jag mailar och fixar det mesta på jobbet nuförtiden! På min "kaffepaus" vilket betyder att jag känner mig oerhört osocial just nu. Hänger inte med i skvallret i kaffe rummet alls..
Men på Åre fronten kan jag medela att äben min man nu blivit kallad på arbetsintervju! Yes yes! Och så har vi nu hela 3 olika boende alternativ som vi ska kolla på om exakt 1 vecka!
3:a mitt i smeten, 75m fullt möblerad, 7700:-, 1år.
4:a Björnänge (lite utanför) fullt möblerad, Även bastu, 9000:- (inkl el och bredband) 90m. Fram till 1 dec.
Halv villa i Ängarna (lite utanför) ca. 90m 6500:- omöblerad, uthyres 1 år!

Jaa..där har ni alternativen..det är nåt tokigt med alla ..inget solkalrt alternativ! Nåt lite mer långsiktigt, gärna utanför, billigt hyra, möblerat och sen ganska rymligt dessutom, Det vill vi ha! Bastu och stort förråd hade ju åxå varit trevligt..men vi kan ju inte få allt. Hoppas vi har nånstans att bo till att börja med iallfall...

Hejhopp!

Tack för alla era kommentarer och alla era tips! Roligt att de är så många som följer med vårt liv.
Helgen kom och gick lite för snabbt denhär gången..
Vi var på "rekreationsresa" med kollegorna till Estland på lördagen. Åkte tidigt lördagmorgon och kom hem sent på kvällen. Vi hade lite otur med vädret men annars var det en riktigt trevlig resa!
Igår hade vi min "lilla" familj på grillfest/ morsdagsbuffe i vår trädgård! Tur att vädret var på våran sida igår iallafall..
vi fick vår lägenhet uthyrd igår också! Mitt i hela grillnings kaoset kom det några stycken och ville kolla på lägenheten..och det gick bra! Så nu är vi lite närmare våran dröm.. Fast det går segt med att hitta boende i åre..jag trodde inte att det skulle vara så svårt! vi har ju nästan ett halvt hus, men han har fortfarande inte svarat på våra mail så vi har ju börjat kolla på andra håll! Vi hade en liten röd stuga i Duved, men sen fick vi veta att den lilla röda stugan var verkligt liten..40m. Så det kändes lite väl tight med våra små yrväder!
Angående vårt nattliga kissande har vi lite lagt det på hyllan nu...Det känns som om vi gett upp, men när hon efter drygt 2 veckor fortfarande kissar ner sig VARENDA natt så är hon väl inte riktigt redo. Hon sover helt enkelt för tugnt! Vi prövade att ta upp henne och prova kissa innan vi går och lägger oss, men vi går ju alltid och lägger oss 22-tiden så då är det ju bara 2h sen hón kissade så då kommer det givetvis ingenting, istället kanske hon är törstig och dricker att glas vatten! Då har det ju precis motsatt effekt! Då vet man att hon inte klarar sig natten igenom..
Så nu ha vi iallafall kommit överens med henne att hon har blöja på och pottan bredvid sängen och sen när hon vakanar och kissar på pottan så tar vi blöjjan bort! Så nu slipper både hon och vi vara trötta på morgonen, vi slipper tvätta lakanen varje dag. Vi får se hur det blir framöver..

BRÖLLOPSDAG!!

Idag har min man och jag varit gifta i 3 år!! Guud vad tiden går fort! Kommer ni ihåg hur varmt det var den dagen?! Shit! Det var ju högsommarvärme både i hjärtan och i luften! Vilken rolig dag det var..många överraskningar..synd att Molly inte var i toppform bara.
Ikväll ska jag och min fira dagen genom att gå ut och äta middag. Det har öppnat en ny restaurang vid torget "Sippan" heter den. Ekenäs är ju kännt för alla sina vitsippor och vi har ju tom vitsippor på vårat vapen nuförtiden. Men jag kan inte låta bli att assosiera restaurangnamnet med något helt annat än vitsippor...:)
Det  ska bli trevligt iallafall...

Glasögon!

Var till ögonläkaren med Mini idag. Inget populärt inslag på hennes annars så "problemfria" dagar! Det är extremt svårt att kolla hennes syn och få henne att samarbeta överhuvudtaget just nu... Iallafall blev det klart att hon nu skevar på BÅDA ögonen, inte bara på det ena som tidigare. Så nu måste hon ha starkare glasögon så kanse vi får någon ordning på det hela! Nu ska vi åxå tejpa för ena ögat varannan dag så att vi ser till att hon verkligen använder båda ögonen. Tidigare droppade vi någå pupillutvidgande droppar i det "icke-skevande" ögat varannan söndag. ( eller rättare sagt när vi kom ihåg det..)
Vi åkte och provade ut ett par nya brillor åt henne på en gång, hon ville ju helst bara riva ner alla fina solglasögon, INTE ha på sig dom glasögon som jag ville att hon skulle prova! Men annars går det väldigt bra med glasögonen nu, vi har "bara" bytt skalmar 4 gånger sen hon fick dom i December! Så ganska duktig är hon nog...

Bilförsäljning..

Vi tänkte nästan få Marcus bil såld i söndas..eller så kanske inte. Det ringde en finne från Åbo till mig och sa att hanvar intessead av bile och ville  komma och titta på den senare under dagen. Okej..vad bra tänkte vi. Marcus ut och tokstäda bilen, tvätta den utvändigt och invändigt.Ni kan ju tänka er hur den lätt kan bli och se ut, han har ju den enbart till arbetsbil nuförtiden. (och hämta smutsiga barn fån dagis ibland..)+att min kära man har förkärlek för att dricka kaffe i bilen varenda morgon.(varannan mogon spiller han ut allt kaffe på  instumentbrädan...
Jaa..iallfall..finnen skulle ringa när han närmade sig Eknäs så att jag skulle få förklara vägen. Javisst, det blir väl bra tänkte jag, så ingde han jag skulle gå ner till vägen och möta honom och smatidigt föklara (på finska) hur han skulle köra, hålla koll på båda barnen som givetvis sprang efter mig ner till vägen (österbyvägen, en ganska kraftigt  traffikerad väg, där jag inte vill ha mina tjejer springandes..) Närjag står där vid vägen svamlandes en massa konstiga termer på finska som jag inte ens själv förstår,tjejerna hysteriskt spingande runt mina ben, kommer min käcka Marta-förbunds-matlagningslärare cyklandes förbi och vinkar så glatt och ropar hej hej vi ses på måndag, då ska vi laga laxpastagratäng!  Jag undrar såhär efteråt vad jag egnetligen svarade...hoppas jag sa hej iallafall. Just då struntade jag blanka f-n i hennes j-la lax-pasta-gratäng!
Ur finnen från Åbo hittade fram till slut. Han  visade sig vara en ganska sur man i typ 60 års åldern. Sura finnar i den åldern pratar varken svenska eller engelska. Jag förstod ju ganska direkt att loppet var kört när han frågade nåt om ventiler som varken jag eller Marcus kunde svara på. Jag kunde inget om bilen, Marcus kunde lite om bilen men absolut ingen  finska, och det lilla jag kunde var HELT omöjligt att få fram på finska.jag menar vem ha lärt sig vad kamrem heter på finska? Eller landasondlamppa..?! Avgasföroening..?! 
Nej..sen ville det sig ju inte bättre än att tjejerna givetvis hade gett sig f-n på att springa runt bilen i  en himla fart,. skrikande och tjoande som bara små barn kan göra .Sen började Mini plocka in stenar i fälgarna och kasta lite smågrus på bilen. Samtidigt kommer några av grannes kompisar och frågar om inte Viola är hemma...
Jaa..för att göra en lång historia kort så var vi alla ganska lättade när den sura finnen tackade för sig och sa att han skulle titta på en liknande bil till och höra av sig. Vi hoppades nog alla att han inte skulle komma tillbaka!
Och när allt kommer omkring så är ju gamla maggan ganska fin nu när hon är nytvättad och allt..man kan ju inte sälja henne till VEM som helst heller!!

Kiss i sängen och ha det bra..!!

Vi kämpar vidare med kissandet...eller ska man säga icke kissandet?! Det har gått 1 vecka nu sen vi började och inatt tro det eller ej höll hon sig HELA natten utan att kissa vare sig i sängen eller på pottan! Guud vad skönt vi sov! Fast hon har nog varit duktig, det har hänt att hon vaknat när det bara kommit en liten skvätt i pyamasen och stigit upp och sedan kissat på pottan. Fast sen ha hon kommit och berättat det åxå..och velat att man kommer och  bäddar ner henne igen...
Nu hoppas vi att det går bra inatt åxå! tack så mycket för alla tips och råd, det känns skönt att det är så många som är delaktiga i detta projekt!

Nu till något roligare! Vi har haft en underbar helg, med mycket god grillmat och ENORMT fint väder.Glada Vappen!!Vi bjöd över våra kära grannar på vårens första grillparty! Otroligt lyckat om vi får säga det själva!


Mini fick verkligen smak för grillad majs! vi var helt faschinerade över att hon kunde sitta stilla så länge och bara gnaga på en majskolv!Sen fortsatte i kvällen med Abba-singstar hos Jostein & Nina (grannarna). Och tro det eller ej..men min man har dålda talanger..han fick mest poäng av alla!! Vem skulle ha trott det!?1 Maj picnic i Österby parken!! Väldigt trevligt! Alla var mer eller mindre pigga..Adrian och Molly var pigga iallfall. Trots att Molly gjort rekord i hur länge hon kan vara vaken och glad kvällen innan- halv 12!! joo det är sant! Hon slog nyårsafton med hästlängder!Nästan hela familjen samlad! Gott med grillat!!Mommo och moffa kom över med sina traditonella struvor och mjöd på 1 Maj eftermiddagen. Mini tyckte bäst om salta pinnarna, och mjöd var väl ingen hit direkt!Kalas fina tjejer! På söndagen var vi på Alfreds 3-års kalas! Blev bjudna på smaskig tortilla lasagne och massor med kex, glass och tårta! Stort tack Ela! Det var super gott! Vi sov alla gott när vi kom hem..mätta och  belåtna!3-åringen Alfred tycker att det är kul att vara med på kort! 


RSS 2.0