Älgar och Vattenfall!!



Tjejrna har hittat Lattjo Nalle puh. Leksaksaffären inne i Åre by. Kraam!



Molly viftar med sin gåstav vid Tännforsen! Hela glada gänget på promenad i den vackra fjällskogen...



Det var väldigt imponerande! Helt öronbedövande! Mäktigt!!



Farfar och Molly vågade sig enda ut på bryggan. Där var forsen väldigt mäktig och högljudd!!
Mini tyckte det var lite läskigt..Det var kanske tur, då höll hon sig i min famn..



Molly tyckte det var väldigt kul!! Specilelt med vandringsstaven, som hon absolut skulle släpa runt på..



Marcus och Bosse och så den mäktiga Tännforsen i bakgrunden. Den ligger ca 15km från Åre mitt inne i skogen. Helt klart en sevärdhet för alla som kommer hit!



Lite mellanmåls banan, och så fortsatte vi till nästa turistattraktion- Älg-farmen i Duved!
För en gångs skull hade vi lite flyt, det visade sig att dom hade guidade turer till Älgparken endast 3 gånger per dag, och vi råkade komma dit precis 20 min innan dagens sista guidning! Så fick vi veta att imorgon är sista dagen för denhär säsongen, sen börjar brunstperioden och då vågar ingen gå nära dom annars så tama och snälla älgarna!



Älgarna är otroligt mäktiga djur! Europas största vilt levande djur! Här matar Molly Albert med potatis, det är som choklad för älgarna förklarade guiden. Älgarna åt direkt från handen, man behövde inte vara rädd för att dom skulle bitas, för dom har tydligen inga tänder i övre käken!



Arthur var en riktig kung! Han älskade att bli fotograferad!  "Kom här lilla vännen.." Sa Mini och strök den stora älgen över nosen..


Fast han hade ju ganska stor näsa! Där ligger tom. jag i lä..haa..haa!



Dom var otroligt tama, men som sagt efter 1-2 veckor skulle inte ens  guiden, som har träffat Albert och Wilma och dom andra två älgarna sen dom var små, då skulle inte ens hon gå in till dom. Under brunstperiden äter dom ingenting på 6-8 veckor, Arthur hade gått ner över 100kg förra hösten! Jäklar vad dom ligger i tänkte jag! Fast dom kan ju väga upp till 800kg. Så kunde dom springa i 60-70km/h och hoppa 2,5m långt. när dom bedövade Arthur för att såga av hornen använder dom en spruta som är så stark att skulle man använda den på människor skulle den DÖDA 1000 personer!! Det ni!!

Jaa, det var väldigt faschinerande! Tjejerna var väldigt imponerade! Molly påstod att guiden hade viskat åt henne när ingen hörde att hon åxå skulle få en älg, imorgon! Den skulle få sova i hennes säng. Och sen skulle den gå ut och kissa och bajsa på balkongen. Fast sen kom hon på att grannarna inte skulle tycka om det ifall det rann ner kiss på deras terass...och jaa..det är ju sant!

SMÅLAND!



Hej igen! Vi har varit på semester.. i Småland! hos farmor och farfar! Jag kom hem nästan 1 hel vecka före tjejerna och Marcus.( Någon måste ju jobba åxå..)



Tjejerna myser med farmor på den berömda kökssoffan...



Promenad i  vackra Eksjö..



Så har vi faktist varit på bröllop åxå! Tybbe och Sara har blivit herr och fru Tyrberg!! Här är vi alla förväntasnfulla påväg till kyrkan. Jag och herr och fru Brander, Marcus & Marie.



Jag och Marie, redo för bröllops party..!!



I kyrkan..



Glada, nygifta paret Tyrberg!





kvällens partypinglor tar en bira eller kanske en " Sara" drink mellan danserna!




när klockan slog 2 slutade dessvärre dj;n spela trots en massa partyglada och framförallt dansglada gäster! Och då var det givetvis ett dopp i den uppvärmada poolen som gällde!! Med eller utan kläder på...:)
En otroligt lyckad kväll!! Stort tack till brudparet för en jätterolig fest!! Hoppas ni får en fin och skön bröllopsresa i Thailand!!



Tjejerna och Marcus fortsatte altså att busa och härja runt i Småland, medan jag tog tåget upp själv på söndagkväll! Här leker dom med Vincent och Calle.
Jag hade det åxå ganska kul faktist! Man vänjer sig fort vid att vara bara själv, slippa laga mat, lägga barn, tjata , borsta tänder..jaaa..jag kunde bara ta det lugnt och göra precis det JAG ville göra. (Efter jobbet altså..)
Lite längtade jag ju..speciellt på torsdagen när jag visste att de skulle komma hem..Men det gör sååå gott att vara ifrån varandra lite, få sakna varandra. Och för Marcus att känna sig nr 1 och inse hur mycket jag egentligen gör, hela tiden...

Kräftskiva!



På lördagen hade vi en helt underbart spontan kräftskiva med hela bostadsföreningen i Vik där vi bor!
Alla bar ut sina möbler, tog med sig lite kräftor, tilltugg och nåt att dricka.
Molly förstod ju inte riktigt charmen med att äta kräftor, Usch..dom luktar illa, sa hon. Hårda var dom åxå..





Det blev en hel del "stickidricka" och lördasgodis den kvällen vill jag lova..



..Men jag tror att barnen hade minst  lika kul som dom vuxna..Och mycket barn var det, Lee, Stina, Agnesoch Lo 1 år, Mini och Emil 2 år, Molly  Och Gustav 4 år och så stora killarna Aaron 9 och Adam 11år. Det börjar ju bli som ett helt dagis här tyckte Adam.



Skåål!! Jag tror det var tur att vi glömde snappsen i frysen! vi mådde alla mycket bättre idag.. Och lika roligt var det utan den!! :)

Åre skutan-1420 m över havet!


På lördagen bestämde vi oss för att visa tjejerna berget för första gången..
såhär laddade var Molly och Marcus innan vi satte oss i kabinbanan påväg upp till toppen..



Det  var en lite blåsig och gungig tur upp till Åre skutan. Men tjejerna tyckte bara att det var spännande. Så var det ju en hund med i kabinen, den var mer intressant för Mini än själva utsikten!



Men Molly insåg nog hur högt upp vi verkligen var...Lite kittlade det i magen!



Väl uppe slogs vi av den lamslående utskikten! Det var helt enormt! Jag har aldrig varit uppe när det har varit helt klart och såhär vackert väder! Häftigt!





Det var kanske inte världens bästa terräng för en busig 2-åring med mycket spring i benen och lite koll, men ganska spännande var det med alla stenar! Dessurom såg vi faktist snö på några ställen! Det var 23 grader nere i dalen den här dagen, 14 uppe på berget! Och tyvärr så blåste det så mycket så vi bestämde att åka ner och äta vår matsäck i dalen istället.





Det kändes nästan mer i magen påvägen ner! Tur att det inte gick så fort! Molly sa flera gånger- " hur ska det gå nu då mamma?! Hur ska vi nu komma ner?" Så lite spännande var det allt..



Nere i dalen var det varmt och skönt, inga läskiga stenar eller branta stup att trilla ner för. Vi slog upp våran picnic filt på "draklandet" där dom idag skulle ha skärmflygsuppvisning. Min kollega Sofia och hennes man Thomas och lilla Agnes var åxå med. Vi satt och fikade i lugn och ro när vi plötsligt märkte att en skärmflygare kom allt närmare och närmare..vi bara -oj vad nära hab flyger! han nödlandade i vattnet bara 1 meter ifrån oss. Då kom det fram en funktionär och meddelade oss att vi satt mitt på landningsbanan!! Ojdå! Lite action måste man ju ha i sitt liv!! :)
Det är ju inte alla dagar man får fika på landningsbanan och se skärmflygare på så nära håll!!





Sen blev det bada av! vandringskängorna kändes snabbt väldigt varma, det hade varit skönt att göra som tjejerna..



Vi hade otroligt tur med vädret!! Mini och Agnes ville aldrig gå upp ur vattnet! Jag förstår dem!

Tack Sofia och Tomas för en väldigt trevlig tur med Kabinbanan och för fikastunden på landningsbanan!! :)

Pappamys..och bus!



Som sagt nu har jag börjat jobba denna vecka! Jätte kul! Guud så många nya människor jag ha lärt känna!! Jag är helt slut av att presentera mig och försöka komma ihåg vad alla heter..
Men tjejerna och Marcus busar på dagarna långa..



Den senaste veckan har den varit varmt, så vi har tillbringat mycket tid på stranden..det är hur kul som helst! ( klicka på bilderna så blir dom större.)



Snacka om sann glädje!! YEEHAAA!! Jättekul att kladda ner mig i sanden!!



sen ville hon kolla på bilden och kladdade ner hela kameran..sötis!



Så ha ordentliga pappa Marcus infört morots- och gurkstavar innan lunchen, så håller sig barnen lugna och glada medan han tillreder maten! Så gör dom på förskolorna här- grönsakstallrik innan maten! Väldigt avancerade sallader dessutom. Barnen äter hur bra som helst, dom är ju givetvis som mest hungriga precis innan maten! Kanske dom får även våra barn att bli lite mer grönsaksfrälsta...



Tjejerna simmar i badrummet!! Här behövs inget Holiday Club inte..



Marcus meckar med cykeln..alltid på balkongen! Hade varit skönt med ett garage igen..Vi har ganska mycket grejer på balkongen om man säger så...


Sommar! Även i Åre!!

Som ni ser har vi kommit igång ganska bra här uppe! Det är några som varit imponerade över att vi fått sån ordning på prylarna så fort, men då kan jag säga att det var ganska lätt eftersom vi inte fick så mycket saker med oss! Inget onödigt ilallafall. Dessutom flyttade vi in i en fullt utrustad fullt möblerad lägenhet, så det var bara att bädda sängen plocka upp böckerna i bokhyllan och knäppa på bastun..:) Så här borde man alltid flytta, lämna kvar eller göra sig av med allt onödigt tjafs som man samlat på sig under åren!
 Nu har även vädret välkomnat oss och visat lite varmare sidor..Vi har t.om varit på stranden flera dagar nu. Vattnet är ju ganska uppfriskande dock, så man måste nog vara rejält varm innan man frivilligt plumsar i.
Om det är någon som försökt få tag på min kära man, kan jag bara berätta att han är ute och cyklar.:) haa haa! Skämt åsido, fast cyklar det gör han varje dag, men däremot stängdes hans finska abonemang av i måndags kl 8.00. Så nu får vi snällt vänta på att vi blivit skrivna här innan vi får svenska tel.nr.( Mitt finska nr finns ju kvar!) Ni får jätte gärna ringa oss på skypen Floyd Pettersson. Vi är oftast online då vi är hemma!


Vi har en helt underbar klöver äng-eller rättare sagt gräsplätt precis nedanför vårt hus, här brukar vi ha picnic jag och tjejerna när vi väntar på att pappa ska komma hem från backen!



Här hittade vi åter ett liten paradise för barnen- stranden vid Holiday club! Men som sagt, vattnet var inte så hemskt varmt..med tanke på all nederbörd som dråsat ner dom senaste dagarna!



Åre är faktist nästan vackrare på sommaren än på vintern! Jag ser redan framemot hösten med alla färgsprakande färger!!
Vi klagade lite på att det inte fanns några lekplatser för barnen, men det tar vi tillbaka! precis bakom Holiday club fanns denna monster klätterställning! Den underhöll barnen en hel förmiddag, och vi kunde luta oss tillbaka och bekanta oss med dom andra föräldrarna! Väldigt trevligt folk måste jag säga! Alla tycker att det var väldigt modigt av oss att flytta från Finland till åre! Men det känns som om vi gjort helt rätt, det här kommer att bli ett enda stort äventyr!



Tjejerna bekantar sig med grannens katt..stackars kissen. Tur att den verkar vara van vid barn för det är inte helt smidiga lyft som tjejerna utför... Mini har dock lite respekt för katten, hon tittar hellre på när Molly bär och klappar katten. Idag när vi var ute och gick och vi hörde en hund skälla sa Molly iallafall: " Mamma, det är väl skönt att du är allergisk! Så slipper vi höra på sånt skäll! Då måste man bara skrika TYST TYST hela tiden, precis som Macke. (min lille bror som har 2 hundar och 3 katter.) sen får man bara föra ut hundarna i bilen så att man får sova." Jaa..det är ju tur att jag är allergisk! :)



Vår älskade lilla Mini..hon är ju för go! Hon har tagit hela grannskapet med storm. Grannens 9 och 11 åriga pojkar nästan slåss om att få hålla henne i handen och gå bort och plocka blommor. Dom tycker att hon har en så "skön finsk dialekt". Det har jag faktist aldrig tänkt på. Molly har väl tittat för mycket på Astrid Lindgrens filmer så hon har tappat sin finska brytning.



Nuförtiden sitter Minis älskade lilla docka (Emma) med vid matbordet åxå. Och det är inte nog med det, hon måste han en egen tallrik och en sked åxå! Annars blir det liv! Hon är ju inte lite bestämd av sig vår unga dam. Det märkte tom grannarna som bara träffat henne en lten stund..2 -års trots kallar jag det! Vi förlorar varje fight!



Dockan och Mini äter frukost! " såå..klappa lite dockans huvud."



Emma och Mini äter lunch. Mini har precis matat dockan med den lilla gröna skeden. "Nu dockan mätt i magen!"



Molly bus skrattar så att hon trillar ner i toa stolen! ( Med Minis strumpor på..)



Igår kväll var vi bjudna på middag hos grannarna. Anneli & Ola och deras två söner Adam & Aaron. Först åt barnen köttbullar och makaroner, efter Mollys beställning. Sen fick dom obegränsade mängder fredagsgodis ur killarnas godis låda! Gissa om dom var lyckliga!! Såna här mängder lyckas vi aldrig samla på oss i vårt hus!! Sen kunde föräldrarna  lugn och ro njuta av den grillade fläskfilen, ugnsbakade grönsakerna och rött vin..i mängder! Adam och Aaron har 2 marsvin åxå, så det var ju väldigt spännade alltihop. Vi såg knappt skymten av tjejerna på hela kvällen!



Molly och Mini ritar..eller äter..?! Hmm..Mini har fortfarande inte riktigt fatta grejjen med att rita, skapa nåt på pappret, inte äta upp pennorna eller kritorna! Molly blir såå lessen när hon märker att hennes pennor återigen är söndertuggade! Vad skall man göra?! Det går ju inte att hålla Mini borta när hon ser att Molly ska börja rita, det är ju så himla kul! att äta pennor!

Vad kul det är att se att så många läser våran blogg! Jag blir jätte glad för alla kommentarer! Hur går det på jobbet Anki? har inskolningarna börjat redan? Vad har hänt med din blogg Marika? Är det bloggtorka eller bara tidsbrist som gäller? jag kollar varje dag, men icke..Vill se hur lillkillen växer!!  Tina, jag väntar på att du åxå ska skpa en blogg! skulle vara kul att följa med Andreas framfart  i erat hem. Och se hur huset växer fram..det har säkert hänt en hel del sen vi åkte?! Macke och Santto- Hur mår Vanezza? Ni kan väl skypa oss nån kväll?  Lycka till med alla barnbarnen idag mommo & moffa! 4 stycken på en gång, det är fullt upp!
Kram på er allihop! Soliga hälsningar från Åre!

RSS 2.0